February 21, 2017


Boys and men, if you have a female in your life, mother sister daughter niece girlfriend wife, you should know about this too. YES. Keywords: NO. PERIOD. EVER. = possibly no uterus / vagina = possibly MRKH Syndrome.

What is Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) Syndrome?

MRKH Syndrome is a congenital disorder that happens to 1 in every 5000 women all around the world where girls were usually born without a uterus and/or without a vagina, leading to other issues related to the kidneys, bones, and hearing, subsequently affecting their mental and physical health.

February 12, 2017

#songseriesbywaniardy 
Belajar, 2008

Benda bila tak jadi dekat kita, memang mudah kita berkata-kata. "Semua kejadian ada hikmah dia." "Tuhan takkan uji luar kemampuan kita." "Sabarlah, kau dipilih sebab kau kuat." "Syukurlah, ada orang kena lagi berat." Padahal benda bila jadi dekat kita, ada masa ayat-ayat gini kita nak dengar pun dah tak lalu. Sometimes they don't really help. Sebab semua tu sebenarnya kita dah tahu dan dari awal kita dah bagitahu diri kita dulu. Bukan menidak atau menafi, bukan sombong atau benci. Bukan. It's just that we need time to sit back and reflect, let it out now and when the storm has calmed down- learn.

Belajar boleh jadi benda yang sama ada paling susah atau paling senang. Lagu Belajar ni antara kelemahan saya. Lutut saya lekas menggigil dan bahu saya cepat jatuh bila saya persembahkan lagu ni. Maybe because to me, learning is that time when I feel the smallest. Saya tulis dan gubah lagu Belajar waktu saya sedang melalui fasa kehidupan yang mencabar. To...

February 5, 2017

#songseriesbywaniardy 
Askar, 2006

Orang selalu kata saya kuat, sebenarnya saya langsung tidak. Saya pura-pura kuat. (Close friends know this.) Dan saya rasa itu tidak salah. Sepertimana menangis seharian semalaman juga tidak salah. Saya percaya kekuatan ditemukan dalam pelbagai cara dan kita manusia masing-masing berbeza.

Saya terfikir bagaimana keadaan minda dan jiwa seorang askar pasca peperangan. Doesn't he feel traumatized? Don't those horrifying images of war and torturing experiences of pain haunt him at night? Then I read- he does. They do. But soldiers pretend that they're OK. Dia berjaga malam, kita tak tahu. Dia tahan sakit, kita tak bantu.

I think we are all soldiers in our own ways. We have our battles to fight and endure. Tak kisahlah nak jatuh tersungkur tertonggeng bertelungkup macam mana pun. Janji esok pagi kita kutip diri sendiri; kita bangun. 

soundcloud.com/waniardy
reverbnation.com/waniardy
youtube.com/waniardyofficial

February 4, 2017

Saya rasa kurang enak bila ada pihak yang berpandangan, kita orang Malaysia terlalu sibuk dengan isu-isu di Amerika. Cerita imigran yang dicantas dan kisah pelarian yang ditindas. Saya kurang setuju. Isu imigran dan pelarian bukan persoalan di Amerika saja, tapi satu dunia termasuk Malaysia. Isu kemanusiaan. Di sini mereka juga ada, dan seperti kita, mereka juga perlu makan dan minum, pakaian dan perlindungan, dan tentu sekali pendidikan. 

If you care about refugees and immigrants (read: humans) this is how you can help:
https://www.facebook.com/Future4Fugee

Kadang kita lupa, Tuhan tumpangkan kita di bumi untuk kita kongsi isinya. Dalam setiap rezeki yang dipinjamkan, ada hak orang lain yang memerlukan. Kita semua penumpang dan peminjam, tak ada seorang pun pemilik apa-apa. Semoga Tuhan merahmati kita. 

February 3, 2017

"Rugi je belajar tinggi-tinggi, last-last kerja menyanyi."

"Membazir je belajar tinggi-tinggi, last-last kerja housekeeping."

Every time a friend or a family member say this (or something like this) to me, pada saya sifat ayat beliau itu lebih kurang macam ini:

"Rugi je buat rambut cantik-cantik kat salun, last-last pakai tudung."

"Membazir je wax bulu kaki mahal-mahal, last-last pakai seluar panjang."

Tak make sense, kan?

Exactly.

:)

Please reload

  • YouTube - White Circle
  • SoundCloud - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2019 by Wani Ardy Ent.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now