September 30, 2019

Saya sangat percaya bahawa kata-kata itu adalah do'a. Kalau hati kita asyik tumpu pada apa yang kurang; asyik menyebut apa yang takda apa yang takda apa yang takda, lama-kelamaan memang sungguh kita jadi tak tinggal apa. Sebab itu saya selalu pesan pada diri: Biar ditiada apa yang tiada, jangan ditiada apa yang ada.

September 25, 2019

Happy birthday, Ikhlas.

Semoga Allah pinjamkan Ikhlas pada bonda dan pinjamkan bonda pada Ikhlas dengan lebih lama lagi. Semoga bonda dilanjut rezeki untuk menumpang kasih Ikhlas dan diizinkan berkongsi Ikhlas sampai hujung waktu nanti.

Semoga jodoh kita panjang, sayang.
Insyaallah, amin ya rabbal alamin.

September 24, 2019

HM's headline today made me look feminist af. It's the truth, though. Sorry not sorry. When I started our support group and advocating this rare syndrome, it didn't cross my mind that we'll be approached by- err, kinksters and opportunists. (Maybe because I'm not one myself...?) (Kinksters means kinky people, like- "Uuu, no vagina? Lemme see.") Tapi itulah, dunia ni ada macam-macam jenis orang. Kita sebar kesedaran, mereka nampak kesempatan. Not being able to get pregnant made us perfect partners for one night stand and unsafe sex. Not having period made us perfect wives for intercourse at anytime of the month. Not having a strong sense of security and confidence made us tolerant and very accepting, no matter how awful people might be. Dan tidak memberi zuriat menjadikan kami sempurna untuk suami berkahwin dua, tiga, empat. My, my. Aren't we the girls of your dreams? Lol. Not. Come at my girls and I'll punch you in the face.

#sindrommrkh
#mrkhmalaysia
#mrkhsyndrome
#mrkhawareness

September 23, 2019

Ramai wanita tanpa rahim bertanya saya: "Tak boleh ke kita buat pembedahan transplan rahim?" Jawapan saya: "Bukan tak boleh, tapi belum lagi." Macam-macam benda kena lulus; dana, kepakaran, fatwa. But don't worry, we're all working on it insyaallah. We've come a long way and there's still a lot to do. At least now we've got the muftis and the fatwamakers talking about it. Alhamdulillah. Not too bad, eh? :) Banyak negara lain dah buat transplan rahim ni, dan banyak pembedahan yang berjaya adalah rahim yang didermakan dari ibu kepada anak perempuan. Rahim yang sama berkhidmat untuk dua generasi. Hebat kan kuasa Allah? (Dan hebat kan hati ibu-ibu kita? Dah faham sekarang kenapa syurga bawah tapak kaki dia?) Don't underestimate the capability of a human's body dan makan produk suplemen entah apa-apa yang tak bersijil tu. Manalah Dr. Amalina tak marah. Nasib baik saya bukan doktor. 

#sindrommrkh
#mrkhmalaysia
#mrkhsyndrome
#mrkhawareness

September 22, 2019

Something happened today. And it broke me into little pieces.

Of all the years that I've been doing advocacy work for MRKH Syndrome, of all the years that I've been working with various media to create MRKH awareness in Malaysia, this is the first time ever that I feel supremely betrayed and disappointed.

A local media outlet that was supposed to cover on MRKH awareness and campaign, decided to also write about my personal life - THINGS THAT WERE TOTALLY NONEXISTENT.

I did not know the identity of this journalist.
I did not say any of the private things she wrote.
She did not approach and interview me personally.
She did not contact me at all, despite having my name card.

She just came to one of my talks, listened a little bit here and there, typed away and rushed to print. No draft was shown to me for approval before publishing (like many other journalists usually did with me) despite MRKH being a sensitive issue.

While other present journalists contacted me after the talk for further rese...

September 20, 2019

Your girl did it.

Today at a national university, she spoke about a congenital disorder, a rare syndrome, in front of an auditorium of medical practitioners and organizations' leaders, doctors and patients, educators and students, general audience as well as her MRKH sisters.

I am not brave. But I come from a tribe of brave women in my family tree. I am not strong. But I am surrounded by strong girls whom I call friends-turned-sisters. There is no way I could gather enough courage and confidence without the mercy of Allah Ta'ala, and without the support of all the women in my life. My job is to take that love, inspiration, and kindness, and pay it forward to others.

So this is me paying it forward. Not because I have it, see- nothing is mine, but because I got it from other people; it's not mine and that's exactly why I should share it with the world.

Still learning,
Wani Ardy
MRKH Malaysia

#sindrommrkh
#mrkhmalaysia
#mrkhsyndrome
#mrkhawareness

September 19, 2019

Bila sesebuah hubungan itu putus, kadang-kadang tiada siapa yang betul/baik dan tiada siapa yang salah/jahat pun. God is just protecting you from each other. "Protecting" doesn't mean one of you is evil. Tapi "melindungi" kita daripada perkara yang bukan takdir kita. Yang kalau kita paksa, akan memudarat kedua-dua.

September 18, 2019

UNTUK SEBARAN:
JUMAAT 20 SEPTEMBER 2019
FORUM AWAM MRKH / MRKH PUBLIC FORUM

Salam sejahtera, Malaysia!

Buat pertama kalinya, Jabatan O&G PPUKM mengadakan sebuah forum awam mengenai Sindrom MRKH dan ianya terbuka pada semua. Semua orang dijemput, terutama pakar-pakar perubatan (khususnya O&G), kaunselor dan ahli psikiatri, para guru dan pensyarah yang menjaga pelajar-pelajar perempuan, serta ibu bapa yang mempunyai anak gadis remaja. Wanita-wanita MRKH, datanglah bersama pasangan dan keluarga anda. Ilmu penting dan percuma untuk semua.

Senarai topik:

1) Bagaimana doktor boleh membantu?
2) Kehidupan dengan Sindrom MRKH
3) Prosedur mengambil anak angkat

Nota: Sindrom MRKH adalah satu keadaan di mana perempuan dilahirkan tanpa rahim dan tanpa vagina, lalu mempengaruhi kesihatan fizikal (buah pinggang, tulang, pendengaran, jantung), kesihatan mental dan emosi, serta kesihatan sosial dan seksual. Penanda terbesar ialah tidak pernah didatangi darah haid seumur hidup. Ia boleh terjadi pada sesi...

September 17, 2019

Assalamu'alaikum, positive Wednesday!

1) I am grateful that my car's aircond is functioning perfectly and I don't need to wind down its window... because this haze got me thinking about vehicles without functioning aircond - how will the driver and passengers survive?

2) I am grateful that I have a comfy home for shelter in such hazy weather

3) I am grateful that I am a work-at-home / stay-at-home mom, which means I can stay indoor with Ikhlas whenever the school is closed

4) I am grateful that I got to cook a full dinner for my husband before he flew off (and he ate plates of 'em?)

5) I am grateful that Ikhlas loves the new bicycle we got him as an advance birthday present, and is up for the challenge of learning to cycle without training wheels

6) I am grateful that I've always been an independent girl / daughter / younger sister then, and an independent woman / mom / wife now (I used to take this ability for granted)

7) I am grateful that I finally got Ikhlas's passport renewed after waiti...

September 14, 2019

Assalamu'alaikum, happy Sunday!

1) I am grateful that my parents are still alive

2) I am grateful that my younger sister is getting married soon to a good man

3) I am grateful that Ikhlas is so much loved by so many families and I get to share this awesomeness

4) I am grateful to find out that my husband eats ikan kembong

5) I am grateful that I have rezeki to spend on Ikhlas's birthday and as usual preparing it feels exciting macam anak nak kahwin

6) I am grateful that I got to have lunch at my favourite fast food joint - Marrybrown! (Their coleslaw/salad is the best. Fight me.)

7) I am grateful that I get to help and educate many people through MRKH advocacy, which heals and strengthens me every single time

Syukur alhamdulillah ♥️

Please reload

  • YouTube - White Circle
  • SoundCloud - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2019 by Wani Ardy Ent.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now