Manusia Mudah Lupa

Tadi saya terbaca satu kes dalam one of those anakangkat-related groups on Facebook. Regular case of biomum merayu minta tolong, janji nak beri anak, ibu angkat dah berhabis segala, turuti segala kemahuan, tapi bila baby lahir- hilang dilarikan.


Regular case.


Tapi bahagian paling sedih ialah kata-kata hinaan yang diberi oleh biomum pada ibu angkat dalam pergaduhan WhatsApp mereka post-police report.


"sia-sia je jadi perempuan tak boleh beranak"

"pergi sana buat anak sendiri sampai dapat"

"meroyan nak anak orang"

"kesian takda rahim ke"


Ya Allah. Sampainya hati. Urut dada saya baca ayat-ayat dia. Kenapa ada manusia jahat macam ni ya...? Tak nak bagi, dahlah. Ini duit pun tak pulang, siap hina pula orang. Dalam berpantang lagi tu.

Forgive my late night ramblings. Kadang-kadang saya lupa how scary evil humans can be. :( Dia pun lupa agaknya eh. Lupa betapa besarnya nikmat ada rahim dan boleh mengandung, boleh bersalin.


Alhamdulillah... Semoga nikmat dia tak ditarik.


Recent Posts
Archive